| |

— Vooraankondiging — Sleutels van mijn hart

lucht-groot.jpg

DROMEN

Onwerkelijke waarheden, een realiteit ervaren, de kracht van verbeelding en dromen. Soms een ondoorgrondelijk gebied waar je niet altijd een duidelijke grens kan stellen op: is dit nu werkelijk waar? Verzin ik dit? Wat vertelt dit mij, heeft het een boodschap die ik moet ontrafelen?

Een Chileense vriend brengt mij naar een huis waar ik niet wezen moet. Een oude liefde woont daar en begint aan een nieuw avontuur. Maar niet met mij.

We lopen verder en komen in een school. Die van het leven.

Ik zoek een meisje, ze is kwijt.

Dan is daar een kast. We horen geluid.

Een meisje zit ver weg gestopt achter dozen, kussens en ander spul.

Ze is weggekropen voor het leven, ze is in haar wereld en bang.

Snel worden de spullen weg genomen. Ik neem haar in mijn armen.

Het tweede deel van dit boek (Wat brengt mij thuis?) / Of dit nieuwe boek gaat dieper in op het thema herinneren. Inmiddels is een nieuwe baan op haar pad, een nieuw huis en wonend in een nieuwe stad. Nu zijn het geen beleefde ervaringen in de vorm van herinneringen maar verbeeldingen en nachtelijke dromen. Voor de schrijver levendige werkelijkheden die de aandacht verdienen om gezien te worden. Soms bijna richting aanwijzers op het levenspad. Onbewust de weg wijzend op situaties en besluiten in het dagelijkse leven. Dit dagleven of dag-bewustzijn en dag-handelen sluit soms naadloos aan op de nachtelijke belevenissen.

Situaties op het werk die een intense angst oproepen wordt in dezelfde week opgevolgd met dromen waarbij een klein angstig meisje letterlijk uit de kast komt. Dit ervaringsspel wat zowel in de dag als nacht beleefd wordt laat de kracht van onwerkelijke waarheden zien en voelen.

Maar ook: Wat zou jij doen als je maanden bijna jaren achtereen uit je slaap wakker schrikt van een spin vlakbij, die wanneer je vol adrenaline wakker bent nooit kan vinden? Dit beeld blijkt intense belevingen te geven die letterlijk doen wakker schudden. Die zoals de schrijver achteraf beschrijft als een lange weg van vriendschap sluiten met deze onwerkelijke waarheid.

in fact the deep imagination is an indispensible faculty for discovering the truth about everyday life, no less essential than observing, thinking and feeling. The deep imagination not only shows us what might be but also what already is. It reveals things we may never have detected with our senses or emotions or by deduction.

Bill Plotkin, Wild Mind 2013 P.132-133

— — —

De bovenstaande tekst is onderdeel van de publicatie in het OnderstroomBoven Magazine 7, een speciale editie van dit magazine bij de voorjaarspresentatie van deBoekencoöperatie Nederland u.a. (Boekcoop).

Vergelijkbare berichten