| |

— Vooraankondiging — Wat brengt mij thuis?

Verwacht najaar 2015

Mijn naam staat niet op de kaft.

Je moet maar denken:

Ik kom uit een dorp wat je geen dorp meer kan noemen. De rook van een grote stad waait er over heen.

Mijn hele leven heb ik geprobeerd om daar ver weg van te lopen. Van huis op weg gaan, op zoek naar avontuur. Altijd nieuwe dingen en onverwachte ontmoetingen. Dit is gelukt.

Maar wat moet ik dan thuis?

OSB07 8bc providencia

Wat brengt mij thuis is een zoektocht naar nieuwe levensstappen vormgegeven door woorden vanuit de onderstroom. Dit boek is ontstaan op een zomerse dag in 2012 – het moment dat de schrijver genoeg had van haar langdurige burn-out.

Anderhalf jaar eerder had zij gekozen om haar oprecht te laten zien en daarmee kwam naar boven wat er werkelijk was: onbalans, alleen geforceerd kunnen concentreren en een intense moeheid die zich uitte in duizeligheid. Een letterlijke onbalans door geen contact meer te ervaren met de linkerkant van haar lichaam.

De zakelijke –en emotioneel kille- omgeving waarin ze zich bevond kostte te veel energie. Vandaar koos ze onbewust voor wat echt nodig was: aandacht geven aan de emotionele en gevoelskant van het leven. De eerste bewuste stap in de burn-out was het tijd geven om weer energie krijgen in plaats van deze te moeten zoeken. Een proces met vlagen van volledig disfunctioneren door de vermoeidheid en gebrek aan concentratie. Met aandrang maar vooral onkunde in het uiten van gevoel naar periodes van emotionele beladenheid.

Langzaam vormden zich woorden over deze bundeling van ervaringen, herinneringen, een stroom die zomaar begon te stromen na het stellen van de vraag: “wat brengt mij thuis?”.

Als lezer word je meegenomen in de herinneringen, de tussenliggende periodes en in keuzes die zowel expliciet als impliciet genomen zijn. Het geeft zicht op houding en gedrag vanuit een innerlijk gevoel en onbewust weten.

In het kort: de ik-persoon was zeer veel thuis, in een rustig ritme om haar hectische –van altijd op reis- leven langzaam te laten bezinken om weer een nieuwe start te kunnen maken.

HERINNEREN

Papa, papa waar ga je naar toe? Mag ik mee?

We gaan op weg.

Even naar de sport fysio, langs een fietsvriend, een boodschap halen op het dorp en langs oma.

Heerlijk.

 

In een leven gebeurt veel. Indrukken –ontmoetingen – beweging, gevoel en emoties zijn onderdelen die je opslaat in je lichaam en weten. Onbewust en heel soms bewust.

Dit is de kern van het boek “wat brengt mij thuis?”: het onbewuste bewustmaken, niet geforceerd – maar vanuit een weergave van een langdurig persoonlijk en kwetsbaar proces.

Herinneringen die op dat moment van groot belang waren om nieuwe stappen te maken naar een lichter en energiek leven. Het zien, luisteren naar en erkennen van deze herinneringen hebben de schrijver geholpen om een zware energie die om haar heen hing te doen transformeren. Zo kwam ze stapje voor stapje dichter bij nieuwe mogelijkheden en ervaringen die haar weer konden opladen.

— — —

De bovenstaande tekst is onderdeel van de publicatie in het OnderstroomBoven Magazine 7, een speciale editie van dit magazine bij de voorjaarspresentatie van de Boekencoöperatie Nederland u.a. (Boekcoop).

cover onderstroomboven 7

 

Vergelijkbare berichten