Ik kies voor respect
| | |

Achtergrond posters “ik kies voor …”

Veel mensen vragen mij: “waarvoor zijn de posters bedoelt?” of “lekker algemeen die posters” of “het zijn wel algemene inkoppers, wat zit er nog meer achter”.

De posters IK KIES VOOR SAMENLEVEN en de posters IK KIES VOOR LIEFDE – VREDE – RESPECT. Zijn bedoelt om te inspireren, om aan te zetten tot nadenken. Er zit geen politiek programma achter, de invulling van de woorden Samenleven, Liefde, Vrede, Respect vul ik niet in.

Wat ik met de posters probeer te prikkelen is het maken van een bewuste keuze. Waar kies jij voor? Kies jij (elke dag of elk moment) voor liefde? Wat is “liefde” voor jou? Hoe voelt liefde voor jou? Wat is een keuze van liefde voor jou? Elk antwoord hierop begint met de vraag stellen. Op de posters staat een statement waarop je laat zien waar jij voor kiest.

In 2011 ben ik begonnen met nadenken over het belang van samenleven. In mijn werk moest ik vaak afwegingen maken waarbij het verstandig was om de verschillende belangen (van mensen en organisaties) vooraf in te schatten en daarop in te spelen. Wanneer je ongeveer weet wat iemands belang is binnen samenwerken dan is het makkelijker sturen naar het gezamenlijke einddoel. Ooit opgeleid als cultureel antropoloog vroeg ik mij af “wat is het belang van samenleven? En zou we het belang van samenleven niet veel vaker moeten bespreken of zichtbaar maken?”. Hierover wilde ik schrijven en zo begon ik de blog Belang Samenleven, wat bleek ik vond het opeens erg lastig om te gaan schrijven. Vanuit mijn gezichtspunt kon ik wel woorden vinden, maar het belang van anderen verwoorden in de vele verschillende situaties die we iedere dag tegenkomen is echt erg lastig. Wel ontstond zo langzaam mijn “werkfilosofie” door het belang van samenleven te ontleden naar:

Belang van SamenLeven > Belang van SamenWerken > Belang van SamenZIJN > Belang van ZIJN.

Wanneer je niet met jezelf kunt zijn, dan is samenzijn ook lastig, samenwerken lastig en samenleven al helemaal lastig. In mijn ogen lag dus de sleutel in het ZIJN, volledig zijn.

Zo verschoof mijn aandacht steeds dieper in wat betekent zijn en hoe doe ik dit zelf? Kan ik echt bij mijzelf zijn? Kan ik overal echt bij mijzelf zijn? Ik merkte dat mijn antwoord hierop “nee” was. Beter gezegd ik was meer niet bij mijzelf dan wel. Een zoektocht naar ZIJN begon.

Het is nu ruim 10 jaar later en nog steeds ben ik verbonden met het pad van belang samenleven. Soms als een inie-mini onderdeel in mijn huidige leven en soms voelt het levens vervullend met een continue stroom aan vragen, inspiratie en grote wens om bij te dragen aan een gezonde samenleving.

In 2017 zijn de posters, in aanloop naar landelijke verkiezingen, ontstaan door een vlaag aan inspiratie en mogelijkheid om deze te maken. Met de hoop dat de posters een vlinderslag mogen zijn die mensen inspireert om bewuste keuzes te maken. Juist op de meest basale onderwerpen, het meest voor de hand liggende onderwerken.

  • Kies jij voor samenleven?
  • Kies jij voor liefde?
  • Kies jij voor vrede?
  • Kies jij voor respect?
  • En zo ja, hoe-wanneer-waar doe je dit dan?

En zo nee, wat levert het niet kiezen voor samenleven, liefde, vrede, respect je op?

Bij verkiezingen is het duidelijk dat er wat te kiezen valt. In het dagelijkse leven is dit ook zo. Inmiddels zijn we 7 jaar verder en gaat de vraag “ik kies voor …” vooral om het maken van dagelijkse bewuste keuzes.

Vergelijkbare berichten