| | |

Herinneren – Herleven

“Denk terug aan een moment in je leven waarop je volkomen tevreden en gelukkig was. Een moment waarop je in harmonie was met jezelf en je omgeving: stralend, vrij, rustig, vol vertrouwen. Haal die ervaring omhoog en maak deze zo levendig mogelijk. Voel wat je toen voelde, proef wat je toen proefde, zie wat je zag.

Voel het in elke vezel van je lichaam. Zwelg in de ervaring en zie wat het met je doet. Hoe zit je nu? Hoe is je ademhaling? Hoe staan je mondhoeken? Wat denk je? Wat voel je? Ga  elke dag terug naar deze ervaring en maak die steeds groter, net zolang tot je net zo makkelijk in dit gevoel kunt stappen als je je jas aanschiet.”

Quote uit:  Kris & Tijn Touber (2011) Stadsverlichting, verander de wereld vanuit je huiskamer. Levboeken. pagina 106. zie ook stadsverlichting.nu

11188377_1429616577342399_1020307939962603817_n

Positieve Herinneringen Herdenken

Zo gemakkelijk is het, om mooie herinneringen te gebruiken, om de wereld om je heen meer glans te geven. Herdenken helpt je om zware momenten uit het leven zachter te maken, leefbaar, mooi vanuit vertrouwen. De ervaring die je beleefd, kan je oproepen, kan je voeden met gedachten en intenties.

Je kan een ruimte vullen met dit gevoel of intentie.

Nuttig en soms noodzakelijk in het leven. Voedend. Een goede tip om mee te nemen.

En negatieve herinneringen?

Ai.. die slaan we liever over.. Laat maar.. Niet nu ik net de zon weer zie stralen!!

Het verbannen van negatieve herinneringen kan een uitkomst zijn wanneer je alleen de zon wilt zien schijnen. Nu zijn er natuurlijk negatieve en negatieve herinneringen die je ervaringen kleuren. Het is niet handig om er 1 de voorkeur te geven. De ander kan net zo waardevol zijn.

Ja, elke ervaring kleurt je bril waardoor je de wereld ziet. Deze bril kan op elk moment veranderen, automatisch en voor niets. Verbonden met jouw rijke schat aan ervaringen. De mooie en lichte (je kan oproepen zoals hierboven), maar ook de neutrale, onbeduidende, licht negatieve en inktzwarte ervaringen.

Je komt nu eenmaal van alles tegen in het leven. Als een stroom die doordendert, vol indrukken. Geluid, gevoel, waarnemingen, noem maar op.

Net zoals de positieve ervaringen je kunnen helpen om het gevoel op te roepen van vertrouwen, plezier en lichtheid. Zo helpen negatieve ervaringen je bij het ontwijken van minder prettige ervaringen.

Op de inktzwarte zware ervaringen na kan je ook de neutrale en licht negatieve ervaringen oproepen om deze her te beleven. Ze te herinneren, ze opnieuw te bekijken vanuit de ervaring. Wat gebeurde er toen, hoe voelde dit? Wat zag je? Wat proefde je? Wat dacht je?

Vanuit onbevangen opnieuw ervaren kan je veel sleutels vinden van patronen, maniertjes die je hebt omarmt. Niet noodzakelijkerwijs de juiste trigger om iets wel of niet te doen. Je belevingswereld verandert, net als de context.

De ervaring om iets niet meer te zeggen toen je 5 was (omdat dit een gemene reactie gaf en je dit dus ziet als gevaarlijk) kan je bril kleuren als je 25 bent. Onbewust en volledig automatisch doe je dan wat je denkt wat goed voor je is. Je kijkt alleen niet meer of dit ook werkelijk zo is.

Stom als dit klinkt, maar dit is wat mij is overkomen. Beter gezegd, ik ontdekte dat ik dit deed. Op een moment dat het niet meer leuk was om mij heen, fysiek zwaar, emotioneel uitgeput. Naast aandacht voor het voeden van de fijne momenten was het tijd om diep naar binnen te gaan. En werkelijk te kijken naar wat er in mij gebeurde. Kijken naar alle aspecten van mijzelf.

Het bleek een life-changer, een verwerkingsproces op de meest onverwachte situaties en ervaringen. Deze ervaring heb ik beschreven, voor mijzelf, het gaf zicht en verlichting. Een ontembare stroom aan indrukken die elk op zijn eigen wijze mijn leven voedde. Fijn en minder fijn. Door te weten wat mij beïnvloed kan ik nu beter afwegen of ik mee ga met de stroom of juist niet.

Meer weten? 

 

Vergelijkbare berichten