Bijdragen…

Op 15 maart zijn er verkiezingen. Langzaam beginnen de campagnes van politieke partijen op te starten en komen in het nieuws of straatbeeld.

Bij de vorige verkiezingen in 2012 wilde ik bijdragen maar wist ik niet hoe, daarom ontstond er de volgende email:

Verzonden: maandag 23 april 2012 12:28

Ha allemaal!

Zouden jullie geïnteresseerd zijn in het onderstaande? Of misschien mensen kennen die zouden willen meedenken?

 Liefs, Marije

Op dit moment is de ministerraad aan de gang die beslist of er nieuwe verkiezingen komen. Als dit gebeurt verwacht ik dat de campagnes een wij-zij verhaal gaan voeren. Wilders vanuit haat en alle anderen tegen Wilders. Niet iets waar ik naar uit kijk. Een unieke treinbotsing is de grootste afleider in de media. Een tragische verbeelding van het politieke verloop.

Normaal gesproken zou ik rustig de verkiezingsuitslag afwachten. Maar in deze tijd kan ik dit niet doen. Ik droom namelijk van een waardevolle en gelijkwaardige wereld, ook in Nederland. En Nederland heeft volgens mij een flinke dosis ontwikkelingshulp nodig. Niet op het materiële maar op het immateriële, ons gedachtegoed. Tolerantie is jaren lang een handelsmerk geweest, maar daar is weinig van over.

Ik wil (geen politieke) campagne voeren om mensen (wel tijdens de verkiezingstijd) bewuster te maken in het Belang van Samenleven, samenwerken en samen zijn. Hiervoor vraag ik jullie hulp, bij het meedenken en verspreiden. Ik denk aan een Loesje achtig-verzet, maar ik kan dit niet alleen.

Sinds 2010 spookt dagelijks in mijn hoofd de vraag rond hoe ik het Belang van Samenleven kan verduidelijken. Ik ben toen een blog begonnen, dus heb ik een website gemaakt en ben stukjes gaan schrijven. Het was voor mij niet haalbaar om op het vertrouwde antropologisch hoog abstractie niveau te schrijven. Op een of andere manier kwam dit niet uit de pen. Wat wel gebeurde is: ik ging anders naar mijn belang in de samenleving kijken. Een persoonlijk proces volgde rond de vraag wat mijn belang is hier. Schrijven is niet mijn talent maar het hield mij wel bezig.

De website heet BELANG SAMENLEVEN en is ontstaan vanuit de gedachte dat het belangrijk is om in een samenleving op een gelijkwaardige en waardevolle manier met elkaar om te gaan. Het is ook een verwijzing naar het handelen vanuit (strategisch, persoonlijk/organisatie machts) belang, iets wat in het dagelijks (werkzame)leven veel voorkomt.

Ik denk dat het goed is wanneer mensen vaker gaan handelen vanuit het algemene belang om samen te leven, samen te werken of gewoon samen te zijn. Het belang van samenleven, samenwerken, samen zijn zorgt ervoor dat oordelen of meningen en het eigen strategische belang minder bepalend wordt. Aandacht voor het belang van samenleven, samenwerken, samen zijn zorgt ervoor dat mensen meer inzicht krijgen in wie ze zijn en wie de ander is. Dit is erg belangrijk want wanneer je geen inzicht hebt in wie je bent, loop je makkelijk mee zonder te weten waarom. Wanneer je niet stevig in je eigen staat is het gemakkelijker om vanuit angst te reageren. De angst voor de mening van anderen kennen we allemaal.

Ik hoop dat mensen door meer te vertrouwen in het belang van samenleven, samenwerken en samen zijn, vaker en meer open zullen staan om op waardevolle wijze contact te maken met een vreemde. Het belang van samenleven, samenwerken en samen zijn schept ruimte, door er zelf te mogen zijn en de ander in zijn waarde te laten.

Zou je willen meedenken om deze gedachte “aandacht voor belang samenleven, samenwerken, samen zijn” om te zetten naar een actie/campagne/interventie?

Of Ken je iemand die zou willen meedenken? Stuur deze mail/vraag dan door!

Laat het weten!  

Omdat ik oprecht zoekende was heb ik deze email verstuurd naar een groep van +-50 mensen. Van een klein aantal kreeg ik een reactie. Ja, ze begrepen mijn oproep en konden zich er in vinden, alleen.. tijd investeren, dat was lastig. Iedereen druk druk druk.

Inmiddels is de website BelangSamenLeven niet meer in de lucht. Na de derde hack en het vooruitzicht dat ik de website weer opnieuw moest opbouwen, besloot ik  te stoppen met de BelangSamenLeven website. Deze keuze gaf mij de ruimte om verder te gaan met ZekerZin! Het gedachtegoed van BelangSamenLeven neem ik met ZekerZin mee.

Maar nu zijn we 5 jaar verder en heb ik een initiatief gevonden die precies het type actie voert wat past bij BelangSamenLeven:

Ga jij ook voor een waardevolle en gelijkwaardige samenleving laat dan jouw stem zien door een poster aan te vragen!

LAAT JE STEM HOREN…

Vergelijkbare berichten