Wat is NewMaya?

NewMaya is deze zomer als naam ontstaan. Ik geloof niet in een rechte weg en dat geeft mijzelf (ook op deze website) de ruimte om te kunnen “dwarrelen”. Op een moment van inspiratie sla je dan een weg in zonder te weten waar je uitkomt. In 2016 was dit de weg van ZekerZin – Activiteiten en daarmee ook de start van verschillende momenten van samenkomst en uitnodigingen om mee te gaan naar het bos.

Afgelopen zomer leek het stil te zijn op de website, met een zomer zonder uitnodigingen. Maar de inspiratie stroomde tussen erg fijn door met meerdere stappen op een nieuwe weg.

In april mocht ik onderdeel zijn van de training (of eigenlijk “intensive”) Natural Minds, een 6 daagse Wild Mind intensive waarbij we een groep mensen mochten meenemen in het gedachtegoed van Bill Plotkin en de Nature Based Map of the Human Psyche.

Daarna volgde juni waarin ik twee trainingen kon volgen over droomwerk. Droomwerk is sinds een aantal jaar een belangrijk onderdeel van mijn leven. Vooral het droomwerk dat werkt zonder symbolische betekenisgeving maar aandacht geeft aan de droombeleving zelf en verdieping in de droomervaring geeft mij inzicht en verdieping in deze bijzondere wereld. Na de trainers training Wild Mind droomwerk ben ik overstag om deze manier ook vaker vanuit ZekerZin aan te bieden.

Tijdens de Native Nature Flowcamp van afgelopen juli ontstonden er momenten waarop deze stroom samenkwam. Samen in een natuurlijke omgeving meer dan anders je bewust van de energie van dag, nacht, alle elementen en wezens (bomen, planten, dieren). Voor mij gaat het niet om droomwerk alleen maar juist het in verbinding staan met wat er nog meer is, bijvoorbeeld door verbeelding. In verbinding staan met – 4 windows of knowing –  je zintuigen (senses), voelen (feelings), denken (thinking), verbeelding (imagining).

Ondertussen ontstond de naam NewMaya (een verbastering van een nieuwe marije), die ‘gewoon’ op een onbewaakt moment werd uitgesproken door mijn partner. Na een paar weken wilde ik wel eens uitvinden of er nog een diepere laag te vinden was dan de vrolijke klanken van NewMaya.  Ik vond een hoeveelheid aan mogelijkheden en een gaf een resonantie waar ik wel wat mee kan.

Als Sanskriet woord betekend Maya “illusie” of sluier van illusies. Nu heb ik veelal de ervaring in mijn dromen om door sluiers te gaan. Daarnaast las ik deze zomer het boek Sapiens van Yuval Noah Harari waarin hij aangeeft dat we in onze eigen illusies (als geld) zijn gaan geloven.

Terug naar het Sanskriet en dat waarvan wiki (link) zegt dat het gaat om een wereldbeeld die ver van de werkelijkheid af staat door materiële waarnemingen en een foute interpretatie ervan. Voor mij gaat het niet om iets als goed of fout te benoemen, waar ik wel wat mee kan is de mogelijke gedachte dat je vaak keuzes maakt op basis van eerdere (persoonlijke of collectieve) ervaringen die wellicht niet helpend zijn. En ik geloof dat er vrijheid is om keuzes te maken vanuit een persoonlijke kracht, wanneer je durft te kijken vanuit ook de diepere lagen van het bestaan. Of makkelijker gezegd: wanneer je ook durft te kijken naar het onderbewuste, de soms -beperkende- automatische patronen. Durft het onderbewuste bewust te maken en dan vanuit een vergrote helderheid keuzes te maken.

En dit is precies wat ik onder NewMaya wil benoemen: momenten en mogelijkheden van vernieuwde illusies. Bijvoorbeeld… Dromen zijn onwerkelijke waarheden, niet werkelijk in de dagdagelijkse wereld, maar zeker wel aanwezig in ons leven. Droomwerk helpt om op deze realiteit een nieuw licht te zetten. Of wanneer we  zoeken naar vertraging en verbinding dan kan verbeelding helpen met het ervaren of opzoeken van deze vertraging.

Tot zo ver voor nu. Vandaag dus een nieuwe stap: de activiteiten van ZekerZin gaan (voorlopig) door onder de noemer van NewMaya.

ZekerZin – NewMaya biedt momenten, activiteiten en ervaringen aan die een relatie hebben met: dromen, verbeelding, je persoonlijke illusies, de illusies die we als soort en in samenlevingen geconstrueerd hebben. Doel is het verkrijgen van inzicht en verbinding, zodat (je/ons menselijke) bewustzijn mag groeien.